Achter de schermen van het bouwen van de iOS app

Image of Onur Genes

Gepubliceerd op 6 apr 2021 en bijgewerkt op 15 aug 2023 door Onur Genes

We vroegen Onur Genes, die onze iOS app ontwikkelde, om het proces op te schrijven. Hij is een ervaren iOS ontwikkelaar die heel goed weet wat haalbaar is en wat niet. We bevelen hem van harte aan.

Neem het podium op Onur!

Onur Genes

Laat ik me eerst even voorstellen aan mij en mijn bedrijf epist.io.

Ik ben al lange tijd een mobiele ontwikkelaar. Ik ben begonnen met Android en daarna overgestapt naar iOS. Ik heb meer dan 7 jaar besteed aan het ontwikkelen van mobiele apps. Ik heb 7 jaar geen web technologieën aangeraakt omdat het te lelijk voor me was. Dat verandert en tegenwoordig ben ik graag SaaS-ontwikkelaar en intensief gebruiker van webtechnologieën zoals Next.js, Express, Node.js, NuxtJS, enz.

Toen ik deze blog begon begon ik ook na te denken over analytics. Het is een obsessie. Je wilt het de hele tijd controleren. "Hoeveel mensen bekijken mijn website? Waar komen ze vandaan?" En het begint uit te groeien tot een verslaving.

Op een gegeven moment besefte ik dat ik de privacy van mijn bezoekers schond. Ik ben een privacy activist in hart en nieren. Daarom schreef ik 'Privacy activist als ontwikkelaar'.

Simple Analytics iOS dashboard

  1. Hoe leerde ik Simple Analytics kennen?
  2. Waarom zo enthousiast over Simple Analytics?
  3. Waarom had Simple Analytics een app nodig?
  4. Welke technologieën en waarom?
  5. Wat is het volgende?
  6. Hoe kan ik jou en je bedrijf helpen?
Logo of MichelinMichelin chose Simple AnalyticsJoin them

Hoe leerde ik Simple Analytics kennen?

Toen ik een paar jaar geleden op het internet rondzwierf kwam ik Adriaan van Rossum tegen. Hij had het over een product dat een concurrent is van Google Analytics. Dat leek me interessant! Een concurrent zijn van een bekend en geaccepteerd product is een goede uitdaging om te hebben.

Ik begon hem te volgen. Ik was op dat moment nog geen zware gebruiker, maar keek af en toe naar zijn project.

Waarom zo enthousiast over Simple Analytics?

Toen ik die nieuwe blog begon herinnerde ik me Adriaan en zijn product. Het was een goede gelegenheid om het te gebruiken. Maar in die tijd was ik een student en het was moeilijk om te betalen voor een dienst. Het is geweldig, maar weet je, je probeert gewoon te overleven als student.

Op een dag haalde ik de trekker over. Op dat moment realiseerde ik me dat ik zoveel goede dingen miste.

Als je Simple Analytics gebruikt;

  1. Je hebt geen cookie banners etc. nodig.
  2. Het is veel nuttiger dan andere analytics tools.
  3. Als je ergens voor betaalt, geef je je privacy niet weg.
  4. Het is geweldig!

De tijd is voorbij en ik dacht, het is misschien goed om gewoon met een hand te zwaaien en te zeggen: "Hé Adriaan, ik geniet van je product. Bedankt voor het maken hiervan!" maar ik dacht dat het maken van een iOS app misschien cooler zou zijn.

Simple Analytics iOS settings

Ik nam contact op met Adriaan en zei: "Hé Adriaan, ik wil een iOS app maken voor Simple Analytics. Wat denk je ervan?". Binnen een minuut antwoordde hij: "Ja, laten we daar eens over praten."

Waarom had Simple Analytics een app nodig?

Ik weet het, niet elk bedrijf of elke persoon in de wereld heeft een app nodig. De meeste niet. Toen ik alleen mobiele app ontwikkeling deed dacht ik zo van, "ik moet een app bouwen voor elk ademend wezen in de wereld" maar meestal is dat niet nodig.

Maar bedrijven en producten als Simple Analytics hebben een app nodig. Simple Analytics maakt van nature veel gebruik van grafieken. Iedereen die dit product gebruikt is op zoek naar grafieken en statistieken. Dat is het hele punt van dit product. Als je de grafieken makkelijker kunt laten zien, betekent dit dat de gebruikers gelukkiger zullen zijn.

Als gebruiker wilde ik niet naar de website gaan en telkens op de grafiek klikken. Een eenvoudige app is misschien handiger (en dat is het ook). Met iOS 14 introduceerde Apple zogenaamde Widgets. Als ik deze technologieën zou kunnen gebruiken, zou ik waarde kunnen bieden.

Simple Analytics iOS showing widgets

Welke technologieën en waarom?

Voor het gebruik van widgets moet je SwiftUI gebruiken. Het was de gloednieuwe verrassing van Apple. Ik maakte speelgoedprojecten met SwiftUI, maar geen serieuze projecten. Dit zou het juiste moment kunnen zijn, dus begon ik eraan te werken.

Binnen een week hadden we een werkend prototype. Het was niet zo mooi of nuttig, maar het werkte. Na een paar gesprekken met Adriaan kon ik het bijschaven. Nu kun je het downloaden in de App Store en het zoveel gebruiken als je wilt! Het is gratis, en geloof me, het volgt je niet!

Wat is het volgende?

Na de positieve reacties op de iOS App heb ik besloten om ook een Android versie te maken. Ik zal mijn best doen. Ik weet zeker dat beide apps mooi naar elkaar toe zullen groeien. Houd mijn tweets en Adriaan in de gaten voor updates.

Hoe kan ik jou en je bedrijf helpen?

Als je een app of hulp bij een project nodig hebt, kunnen ik en mijn eenmansbedrijf je helpen.

Bedankt Adriaan voor het geven van deze kans, en bedankt voor het lezen.

GA4 is complex. Probeer Simple Analytics

GA4 is als in de cockpit van een vliegtuig zitten zonder een pilotenlicentie

Start 14-dagen proefperiode