Hoe we onze $30k ARR mijlpaal bereikten

Image of Adriaan van Rossum

Gepubliceerd op 15 okt 2019 en bijgewerkt op 15 aug 2023 door Adriaan van Rossum

Dit artikel is automatisch vertaald. Ga naar de Engelse versie voor het origineel.

Simple Analytics is onlangs de 30k dollar in ARR (annual recurring revenue) gepasseerd. Het is nog maar iets meer dan een jaar geleden en ik wil u graag door de belangrijke punten van onze reis samen lopen, en waar ik het nu heen wil brengen.

See our open page for an up to date MRR.

  1. Van parkbankje naar Hacker News
  2. Oké, en nu?
  3. Marketing... wat is dat?
  4. Zorg dat de basis goed is
  5. De perspectieven: privacy en eenvoud
  6. Voor altijd terugkoppelen
  7. Toekomst
Logo of MichelinMichelin chose Simple AnalyticsJoin them

Van parkbankje naar Hacker News

In september 2018 zag Simple Analytics tractie met zijn lancering op Product Hunt. Het eindigde als #3 van de dag en won later de #3 van de Privacy Golden Kitten Award. Ik heb eerder aan genoeg startups gewerkt, maar dit was mijn eerste publieke lancering. Het was de eerste dag en ik kon het zien zweven/liften!

Maar nog interessanter was de dag erna. De lancering op Hacker News (vanaf een bankje in Amsterdam met Joshua Voydik) sloeg echt aan. We bereikten de #1 plek binnen de eerste 5 minuten voor minstens 9 uur. Laat de rollercoaster beginnen!

Oké, en nu?

De tractie was enorm. Hoewel aanvankelijk niet op de ideale manier. Ik bood vanaf het begin een betaalde versie aan, maar Pieter Levels stelde via WIP voor om het een tijdje gratis te maken om meer gebruikers te krijgen. Ik probeerde het, maar werd bang omdat ik veel aanmeldingen kreeg voor de gratis versie en geen enkele voor de betaalde versie.

De lancering van Hacker News leverde me mijn eerste 30 betalende klanten op en ongeveer 800 Twitter-volgers (voor de lancering had ik er ongeveer 60). Ik wist dat ik meer klanten zou kunnen krijgen als ik wist hoe ik aan marketing moest doen.

Marketing... wat is dat?

Persoonlijk is het voor mij makkelijk om te programmeren en me daarop te richten. Maar ik wist ook dat mijn vorige startups niet genoeg geld opbrachten en dat lag niet aan het programmeren maar meer aan het gebrek aan marketing.

Deze keer stelde ik mijn doel van programmeren versus marketing op 50/50. In werkelijkheid werd het meer 75/25, maar het is al veel beter dan 100/0.

Een ander goed ding om te beseffen is dat je tools kunt bouwen om je te helpen met je marketing. Daarom bouwde ik een dashboard met alle Twitter mentions en SEO keywords zoals "privacy analytics" "google analytics alternative", .....

De strategie was om te reageren op de tweets, handmatig, die op Twitter verschijnen wat me ook zou helpen bij het verkrijgen van mijn naam.

Een voorbeeld om meer klanten te krijgen was via onze documenten. Ik heb veel tijd en moeite gestoken in het schrijven van onze documentatie (bedankt Minal C voor het zijn van mijn grammatica-nazi) en ik zie veel verwijzers uit onze documenten wanneer mensen zich aanmelden.

Openbare dashboards bleken ook een geweldige marketingfunctie te zijn. Klanten kunnen besluiten om hun statistieken openbaar te maken en te delen. Dat is een primeur in de analytics wereld en een geweldige exposure van mijn merk. Er zijn genoeg tweets die hun dashboard delen en tegelijkertijd delen ze Simple Analytics.

Lees over mijn Hacker News strategie op marketingexamples.com

Zorg dat de basis goed is

Ik ben blij dat ik in het begin ook wat marketinginspanningen heb gedaan, ook al realiseerde ik me toen niet eens dat ik dat deed. Voor de lancering heb ik 2 maanden aan het project gewerkt. Dit was van eerste idee tot MVP(zie deze pagina en scroll naar beneden om de eerste screenshots te zien). De MVP was vrij eenvoudig: Toon een grafiek van paginaweergaven en een lijst van toppagina's, verwijzingen en schermformaten. Ik kreeg de meeste pre-launch feedback van mensen in WIP.

Door mijn proces te delen realiseerde ik me dat er enige tractie was: de eerste samples van Simple Analytics werden aan de wereld voorgesteld. Ik ben niet de beste met design, dus op dat moment heb ik ook een designer ingehuurd om wat pagina's voor de app te maken. Dat is niet erg MVP achtig, maar ik was niet afhankelijk van het geld dat ik zou verliezen. Hetzelfde geldt voor de promotievideo op de homepage (hoewel dat via vrienden ging), wat veel werk was - maar ook veel plezier. Deze kleine stappen - het proces delen, een eenvoudige MVP hebben, goede video, vroeg feedback verzamelen - hebben zeer waarschijnlijk een rol gespeeld in het succes van de eerste lancering van Simple Analytics.

De perspectieven: privacy en eenvoud

Maar wacht even. Met een grappige video verdien je geen plaats op de markt, toch? De analytics-ruimte wordt gedomineerd door grote spelers. Dus dat Simple Analytics een hit werd, was onverwacht. Ik stapte in een niche door twee verschillende perspectieven te kiezen die veel voor me betekenden: privacy en eenvoud. Het eerste intrigeert me al sinds ik op 15-jarige leeftijd begon te programmeren, en het tweede heb ik van mijn vader. Ze zitten diep in mij geworteld en ik denk dat dat een van de redenen is waarom ik altijd gepassioneerd zal zijn over mijn startup.

Dat die perspectieven me enorm zouden helpen in vergelijking met mijn concurrenten, had ik niet verwacht. Google bijvoorbeeld, die de naam begon te krijgen te gretig te zijn voor gegevens die ze niet nodig hebben, was een zegen in vermomming. Analytics bedrijven hebben een drang om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen als ze kunnen, wat meestal gepaard gaat met een verschrikkelijke interface.

Simple Analytics heeft dat probleem niet, want het verzamelt alleen de benodigde informatie, zodat we die toch kunnen weergeven in een mooie, schone interface.

Sommige mensen hebben gevraagd naar de churn rate. Hier zijn enkele cijfers met meer info in vergelijking met simpleanalytics.com/open pagina.

Voor altijd terugkoppelen

Om dit succesverhaal in perspectief te plaatsen: het was niet allemaal rozengeur en maneschijn in het afgelopen jaar. Overal duiken verbeterpunten en feedback op. Ik heb veel manieren opgezet om feedback te verzamelen:

Een link toegevoegd in topnavigatie, handmatig een welkomsttweet, redirect naar feedback pagina op veel pagina's, een live chat - allemaal dankzij Şamil Karahisar, actief zijn op Twitter, een Telegram groep met power users, een slack voor grote features, ....

Maar met al deze feedback en feature requests voelt het alsof ik nooit klaar ben met mijn startup. Er zijn veel mensen die een SaaS startup bouwen om hun passief inkomen te vinden, maar het is hard werken (en eindigt waarschijnlijk nooit). Voor mij is er die druk van mijn klanten om al die leuke dingen te bouwen die ze willen, wat me gefocust maar ook overweldigd houdt. Ik had dit niet verwacht en ik weet niet zeker of ik een manier heb gevonden. Voorlopig lijkt het te werken om gefocuste weken te hebben, me te concentreren op één functie/thema en dat in een week af te krijgen.

Dit alles was niet mogelijk zonder de feedback en motivatie die ik kreeg van WIP en mijn eerste klanten! Het komt met druk maar zonder zou ik nergens komen, bedankt 🙏

Toekomst

Het komende jaar wil ik me richten op enterprise klanten. Het is een markt die echt behoefte heeft aan een cookie/IP-loze oplossing wanneer GDPR en PECR worden afgedwongen. Simple Analytics is het enige platform dat compliant is voor die toekomst.

Ik wil meer tools bouwen voor grotere gebruikers zoals het downloaden van Excel sheets, dieper graven in de data zonder het dashboard complexer te maken, unieke bezoeken, en nog veel meer...!

GA4 is complex. Probeer Simple Analytics

GA4 is als in de cockpit van een vliegtuig zitten zonder een pilotenlicentie

Start 14-dagen proefperiode