Waarom Simple Analytics mijn eerste succesvolle project is

Image of Adriaan van Rossum

Gepubliceerd op 11 okt. 2018 en bijgewerkt op 24 jan. 2023 door Adriaan van Rossum

Dit artikel is automatisch vertaald. Ga naar de Engelse versie voor het origineel.

De eerste paar weken van Simple Analytics waren super spannend/angstig/hectisch! Ik lanceerde minder dan een maand geleden, dus ik zal in de volgende post (wanneer ik een maand aan gegevens heb) schrijven over de inkomsten (~300$ MRR), maar ik wil graag uitleggen waarom dit mijn eerste succesvolle project is. Het is het eerste project dat ik ooit goed gelanceerd heb. Ik heb veel websites gebouwd, maar voor Simple Analytics heb ik een andere aanpak geprobeerd. Gewoonlijk bouw ik de website, laat hem aan mijn vrienden zien en probeer wat organische groei te krijgen via zoekmachines. Dit werkt min of meer, maar geeft geen geweldige start. Dus deze keer deed ik het anders.

We hebben allemaal "The Lean Startup" van Eric Ries gelezen, en hij heeft het over een aantal geweldige ideeën. Iteratief producten bouwen en minimal viable product maken, om te testen met je early adopters. Eén ding dat ik anders deed, was hoe ik de code schreef. Normaal gesproken zou ik een fancy framework pakken dat perfect zou zijn voor de gebruikerservaring, ik zou een geweldige database kiezen die alle gegevens zou kunnen verwerken als ik miljoenen records zou hebben. Terwijl ik eraan werkte, zou ik een cool hulpmiddel vinden dat perfect is om het nog beter te maken. Dagen later ben ik de frontend, de database en de coole tool aan het opzetten en ik ben niet tevreden met de opzet van de database. Dus moet ik het veranderen en ervoor zorgen dat alle spullen die ik eromheen heb gemaakt, zullen werken met de nieuwe database. Mijn motivatie zou dan weg zijn en ik zou het project niet willen afmaken. Ondertussen komt er iets nieuws. Maar deze keer, in plaats van het technische meesterwerk te bouwen, besloot ik een werkende versie te bouwen met de tools en database die ik goed kende, zodat ik de website klaar zou hebben voordat mijn motivatie weg was. Deze keer werkte het!

Voor de backend gebruikte ik Node.js zonder enig framework (geen noodzaak om zwarte dozen uit te zoeken), een database waar ik al heel vertrouwd mee was: PostgreSQL (ik ben zo blij dat ik gewoon ruwe queries schrijf zonder enige ORM), en deployen naar een VPS wat ik al vaak gedaan heb. Met de mindset om iets snel (en zeker niet perfect) te bouwen gaf me zoveel energie. Er is niets bijzonders aan dit project en daarom had ik de motivatie en de tijd om me op marketing te concentreren.

Een vriend die diep in de Facebook marketing zit stelde voor om een video te maken die een viraal effect zou kunnen hebben. Iets dat niet-ontwikkelaars zouden begrijpen en het zou grappig moeten zijn. Ik ken toevallig de mensen van TÊTU (een filmstudio) die erg enthousiast waren over het idee. Na een dag brainstormen kregen we een script. De volgende dag was het filmdag en moesten we alles in één dag afmaken. We begonnen 's ochtends om 9 uur en waren om 3 uur 's nachts klaar. Een paar dagen later stond de gemonteerde versie op de website van Simple Analytics.

Het ontwerp van het platform kreeg veel positieve reacties. Alle credits gaan naar Michelsen Design die de hele website in minder dan 2 dagen heeft ontworpen. En ja, sommige ontwerpdingetjes zijn nog niet goed geïmplementeerd, maar dat bewijst mijn punt. Het is niet belangrijk om die uren in kleine dingen van je platform te steken in dit vroege stadium.

Het lanceren van het product.

Zoals ik al eerder zei, heb ik nog nooit een project goed gelanceerd. Ik wist ook niet dat het erg belangrijk was totdat ik lid werd van de WIP.chat-groep. Dat is een gemeenschap van zogenaamde makers waar je vragen kunt stellen, een openbare todo-lijst kunt bijhouden, kunt deelnemen aan discussies en gemotiveerd kunt raken door de successen van anderen. Deze groep heeft me erg bewust gemaakt van lanceren en hoe dat moet. Dus maakte ik een lijst van platforms waar ik Simple Analytics wilde lanceren: Product Hunt, Hacker News en Reddit.

Een paar weken geleden op 19 september 2018 lanceerde ik op Product Hunt en hoopte echt in de top 3 te komen. Het was een close call, maar ik kwam in de top 3 en bleef daar de rest van de dag. Kreeg wat feedback, maar niet zo veel als de dag erna toen ik mijn project indiende bij Hacker News (ik zal later een andere post wijden aan mijn lancering op HN). Het bleef 1 dag op de homepage en stond 9 uur lang op de eerste plaats. Nu heb ik mijn idee gevalideerd, en is het tijd om het product te verbeteren en mijn early adopters te bedienen.

Ik zeg niet dat iedereen deze aanpak moet volgen, ik ben een solo-ontwikkelaar en dat is een ander geval dan met een team en ik heb veel ervaring met het bouwen van software, dus misschien is een framework sneller voor anderen. Mijn punt is, bouw je product met de tools die je kent in plaats van fancy andere dingen die het werk beter zouden kunnen doen. En natuurlijk kreeg ik wat commentaar op Hacker News dat ik betere tools zou moeten gebruiken, maar valideren die mijn startup? Denk het niet. Bouw je idee snel, valideer je idee en maak het beter of richt je op iets anders.

Logo of MichelinMichelin choose Simple AnalyticsJoin them